zaterdag 7 februari 2015

In april wordt Hayden alweer 2 jaar! Oef wat gaat dat snel. De tijd lijkt voorbij te vliegen. En zodra hij 2 is, is hij natuurlijk geen dreumes meer maar een peuter. Veel mensen zien het verschil niet zo, maar voor moeders is dit een hele belangrijke verandering. Dit is namelijk de periode dat je kindje heel veel karakter gaat laten zien. De 1 noemt het de peuterpuberteit en de ander The Terrible Two's. Hoe je het ook wilt noemen, die ene heftige periode komt. Of eigenlijk is hij al een beetje begonnen hier.

Maar officieel is Hayden nog een dreumes. En daarom wil ik nog een keer de dreumestag met jullie delen. Niet om in de herhaling te vallen, maar juist om te laten zien hoe erg een kindje kan veranderen in een aantal maanden.


* Wat is zijn leeftijd? Hayden is bijna 22 maanden.

* Wat is zijn favoriete eten?
Helaas zit Hayden nu in een fase dat hij niet zoveel eet. Vooral brood gaat er moeilijk in. Ik probeer hem gedurende de dag zoveel mogelijk te laten eten. En dat is vooral een hapje hier en een hapje daar. Ze eten wat ze nodig hebben, zegt men. Hayden heeft nu niet zoveel nodig blijkbaar.

Eerder antwoord:  Hayden zit nu op een leeftijd dat hij best veel eet. En iedere vorm van voedsel is voor hem een feest. Waar hij echt heel erg dol op is, is vlees. Dus een stukje hamburger of een worstje. En verder is hij ontzettend dol op fruit. De laatste tijd hebben we veel mandarijnen in huis en die vindt hij heerlijk.

* Het meest favoriete tussendoortje?
Niks vervangt momenteel een mandarijn. Daar is hij nog steeds heel erg dol op.

Eerder antwoord: Hayden eet het allerliefste de hele dag tussendoortjes. Maar voor een klein snackje maak je hem blij met een banaan of een rijstewafel met chocopasta. Eigenlijk vindt hij zoveel lekker. Als hij maar kan eten wat een ander ook eet. Anders voelt hij zich heel erg gepasseerd.

* Wat is zijn favoriete drinken?
Jus d'orange. Pap drinkt hij nog weinig.

Eerder antwoord: Limonade! Daar is hij zo gek op. Ik heb dan ook altijd voldoende in huis, zodat hij altijd een bekertje limonade kan drinken als hij dat wilt. Ook drinkt hij graag zijn papje voor het slapen gaan en in de ochtend als hij wakker wordt.
 
* Favoriete televisieprogramma?
Absoluut BabyTV. En heel soms kijkt hij met Hayley een filmpje. Dan zitten ze samen een uur stil op de bank te staren naar de televisie.
 
Eerder antwoord: Hayden kijkt bijna geen televisie. Hij vindt het niks aan. Want tv kijken gaat hand in hand met stilzitten. En stilzitten staat niet in Hayden zijn woordenboek. Heel uitzonderlijk gaat hij zitten op de bank en kijkt even tv. Maar dan kijkt hij geen tekenfilms. Het liefst een programma op Discovery over truckers die met hele grote vrachtwagens rijden.
 
* Favoriete boek?
De wekelijkse folders. Scheuren en bladeren, je kent het wel.
 
Eerder antwoord: Hayden is zo ontzettend dol op boekjes. Hayley versleet er geen 1. Hayden heeft inmiddels al heel wat boekjes kapot gebladerd. Maar het allerliefste 'leest' hij de wekelijkse stapel folders. Een beetje bladeren, scheuren en zwaaien met het krakende papier. Qua voorlezen hebben we geen favoriet boek. Daar heeft hij gewoon nog geen interesse in. (Zal wel met dat stilzitten ook te maken hebben.)
 
 
 * Favoriete speelgoed?
De beren knuffels en het activity huis van Fisher Price.
 
Eerder antwoord: Ongetwijfeld Lego Duplo. Daar is hij verzot op. Hij kan zichzelf lang vermaken met een stapel blokjes. En ik moet zeggen, hij kan al aardig goed bouwen.
 
* Favoriete kleur?
Ik denk blauw. Als hij mag tekenen, pakt hij bijna altijd de blauwe stift.
 
Eerder antwoord: Hayden zal misschien wel een favoriete kleur hebben of een bepaalde kleur heel erg mooi vinden. Hij kan het mij alleen nog niet vertellen. Ik heb uiteraard wel mijn favoriete kleuren voor hem. Zo kleed ik Hayden graag ik blauw, grijs en zwart. Toen hij iets kleiner was vond ik hem de kleur oranje altijd heel leuk staan.
 
* Wat maakt hem verdrietig?
Als hij zijn vader een tijdje niet heeft gezien. Soms komt mijn man laat thuis en dan ziet Hayden hem niet voor het slapen gaan. Hayden vraagt dan veel naar zijn vader en begint dan wel eens te huilen.
 
Eerder antwoord: Er zijn zoveel dingen waarom een klein jongetje moet huilen natuurlijk. Maar Hayden vindt het bijvoorbeeld niet fijn om uit een diepe slaap gehaald te worden. Of als je iets van hem afpakt. En op de donderdag is hij ook altijd erg verdrietig als ik naar mijn werk toe moet.
 
* Hoe noemt hij papa en mama?
Zoals het moet.
 
Eerder antwoord: Gewoon zoals het moet. Ik ben "mama" en zijn vader noemt hij "papa". Al noemt hij zijn vader ook wel eens bij zijn echte naam.
 
* Wat is zijn favoriete knuffel?
Alle beren in huis.
 
Eerder antwoord: Buurpoes van Woezel en Pip.
 
* Een favoriete activiteit?
Douchen of in bad gaan. Het wordt tijd om af en toe een plons te nemen in het zwembad.
 
Eerder antwoord: In bad gaan. Mag ik dat rekenen als activiteit? Hayden vindt dat namelijk het hoogtepunt van de dag; spetteren in de badkuip.
 
* Wanneer slaapt hij?
In de avond gaat hij tussen 19:00 en 20:00 naar bed. Hij slaapt dan door (!) tot ongeveer 09:00 (als hij niet mee hoeft Hayley naar school te brengen). In de middag slaapt hij dan van 14:30 tot 17:00 uur. Hij slaapt momenteel dus best veel.
 
Eerder antwoord: Hayden gaat elke avond tussen 19:00 en 20:00 uur naar bed. De nachten slaapt hij soms door. Niet altijd. Sommige dagen wilt hij rond 23:00 uur een flesje. En dan is hij de ochtend rond 07:30 uur wakker. In de middag doet hij bijna elke dag een slaapje van ongeveer 2 uurtjes. Een prima slaapschema wat mij betreft.
 
* Wat maakt hem druk?
Hayley en slaapgebrek.
 
Eerder antwoord: Zijn zus. Zodra zij thuis is wordt hij erg actief. Dat is hij sowieso al. Maar het valt me op dat hij een stuk rustiger is, als Hayley niet thuis is.
 
* Wat maakt hem geweldig?
Zijn spontane en ondeugende karakter. En natuurlijk het feit dat hij mijn zoon is. Hij is absoluut geweldig!
 
 
In een paar maandjes tijd is Hayden alweer ontzettend veranderd. Qua kledingmaat, qua behoeftes en qua karakter. Zo snel gaat dat met die kleintjes. Ik vind het nog steeds bizar. Zo is Hayden veranderd van een hele slechte slaper, naar een hele goede slaper. Eerst dronk hij bijna 3 papjes op een dag, nu wilt hij er nog maar weinig van hebben.
 
Sommige veranderingen zijn heel positief andere weer iets negatiever. En zo ben ik altijd op zoek naar een goede balans. Dat hoort gewoon bij het ouderschap. Je kindje veranderd en dat betekend aanpassen en bijsturen. De Terrible Two's komen dus in het zicht, ik houd me vast. Maar dat is ook weer een fase en we komen er wel doorheen. Over 2 maanden gaan we lekker feest vieren.  

0 reacties:

Een reactie posten

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!