vrijdag 11 mei 2012

Het is zo lekker makkelijk, je kindje voor de tv zetten. Maar eigenlijk is het helemaal niet goed. Tenminste niet de hele dag. Kindjes horen lekker buiten te spelen of binnen bezig te zijn. Als je tv kijkt ben je niet voldoende in beweging en je leert bij de meeste tekenfilms niet zo heel veel. Nu zette ik Hayley ook best vaak voor de tv. En daar hebben we verandering in gebracht. Er mag niet meer zoveel TV worden gekeken.

Vroeger toen ze baby was vond ik het ook fantastisch om haar in haar wippertje voor de TV te zetten. Kwijlend en blij gooide ze van enthousiasme haar armpjes en beentjes in de lucht. Maar nu hangt ze maar voor de TV en vaak ook veel te lang. "Jimjam kijken mama." en hup de tv stond weer 1,5 uur aan. Ze speelde dan ondertussen wel met haar speelgoed, maar toch stond dat ding weer aan.

Voor mij was het ook zo makkelijk. Hayley keek rustig TV en zo kon ik rustig wat huishouden doen, zonder dat zij in de weg liep. Maar ik ben het zat. Zoveel TV kijken is helemaal niet goed. Er moest verandering in komen. TV kijken moest stukken minder worden. En als ze TV kijkt, wordt het een leerzaam programma zoals Dora, geen nutteloze tekenfilms meer.

Zo begonnen we de ochtend altijd voor de TV. Hayley at dan haar broodje en ik nam een kopje thee en keken naar de tekenfilms die onderhand mijn neus uitkwamen. Nu starten we de dag met een keurig gedekte ontbijttafel. Samen smeren we onze broodjes en nemen rustig de tijd om samen gezellig wakker te worden en een broodje te eten. Daarna mag ze een aflevering van Dora kijken en dan gaat toch echt de TV weer uit.

Nu denk je misschien dat ik haar altijd voor de TV zette, dat is ook niet waar. Maar ik geef toe, het was wel teveel. En ook met het slechte weer ben ik eerder geneigd tv te kijken. Gelukkig komt het mooie weer eraan en zullen we veel buiten gaan spelen. Een TV is in de zomer helemaal niet meer nodig!

Het duurde gewoon even voordat het kwartje viel qua het gedrag van het TV kijken. De TV is zo'n een gewoonte geworden en voor Hayley ook een verslaving. Maar dat was mijn schuld, dat geef ik eerlijk toe. Nu is er de afgelopen dagen veel veranderd in huis en dat vind ik erg fijn. Vooral het samen eten is erg gezellig. We doen het iedere ochtend, middag en avond. Want soms keken we tijdens het avondeten ook TV. Maargoed ik ben ook nog niet zolang moeder en ik moet ook leren, daar ben ik eerlijk in. Een uur per dag en maximaal 1,5 uur mag ze TV kijken, meer niet. Dat is de nieuwe regel in huis.

En wat is de regel in jouw huis? Kijkt jouw kindje veel TV of juist niet?

5 opmerkingen:

 1. Hey Elise,

  Hier staat de tv niet vaak aan, heb daar vanaf het begin af aan al rekening mee proberen te houden. Met het eten, zitten we vaak gezellig aan tafel, zonder tv. Meestal komt de tv pas aan, eind van de middag of begin van de avond. Dan kijken ze wel een 1 uurtje tv.
  Dus probeer het zoveel mogelijk te beperken, maar soms, staat hier de tv ook wel eens te lang aan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O hier kijken wij bijna nooit tv, overdag gaat ie eigenlijk helemaal niet aan. Als ze tv kijkt dan is het tussen half 6 en half 7 's avonds, zodat ik dan rustig kan koken, maar dat is ook niet elke dag. En als ik merk dat ze in de tussentijd wat anders gaat doen (spelen), dan zet ik hem weer uit. Eten doen wij eigenlijk nooit ergens anders dan aan de gedekte tafel. Wel zo gezellig hoor, 3x per dag aan een gedekte tafel eten. Daardoor eten ze ook veel beter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja is absoluut gezelliger! :) eten gaat nu ook stukken beter!

   Verwijderen
  2. Hier staat de tv eigenlijk heel de dag wel aan. Niet alleen voor Dana maar ik heb de tv vaak op een muziekzender staan. Dana is niet zo van het tv kijken. Die kan hoogstens 5 minuten stilzitten ;-)

   Verwijderen

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!