maandag 15 augustus 2016Als je voorheen een prullenbak wilde kopen, was je snel klaar met het vergelijken van de verschillende vuilnisemmers. Het aanbod was beperkt, daardoor had je al snel een prullenbak in huis staan die je liever kwijt dan rijk was. Oftewel, vuilnisemmers waren vaak een noodzakelijk kwaad. Tegenwoordig is dat heel anders, het is het steeds vaker een fashion statement in je interieur! 

Een bestaan zonder afval is helaas (nog) niet mogelijk. Bij veel items of producten die je koopt, heb je “overblijfselen” waar je niets mee doet. Denk dan aan de bananenschil, het bakje van de kipfilet of de plastic wikkel van het koekje dat je net bij de koffie had. Steeds meer mensen worden creatief, maar vooral kritisch op de omgang met al die verpakkingen. Die bananenschil vindt steeds vaker een tweede leven op de composthoop en kan op die manier milieuvriendelijk worden afgebroken. Maar wat doe je met die plastic wikkel of dat lege pak melk? Juist, die moet je als gescheiden afval afvoeren. Totdat het afval je huis of tuin heeft verlaten, zul je het ergens moeten laten. Daar komt de afvalemmer om de hoek.  

Design & functionaliteit gaan hand in hand
Tegenwoordig wordt er veel aandacht besteedt aan het ontwerp en design van huishoudelijke apparaten en hulpmiddelen. Gelukkig is daarbij de prullenbak niet overgeslagen en kunnen we nu uit een groot aanbod kiezen van allerlei soorten, maten en designs. Je kunt nog steeds kiezen voor een losstaande prullenbak. Geen ruimte of liever geen prullenbak in het zicht? Kies dan voor de inbouwprullenbak.

Of je nu een landelijk interieur hebt en op zoek bent naar een taupe prullenbak of juist een strakke, rvs-pedaalemmer in je minimalistische, moderne interieur; alles is te vinden. Aan de andere kant is ook te zien dat bij het ontwerp van prullenbakken rekening wordt gehouden met de gebruiksvriendelijkheid ervan. Zo zijn er tegenwoordig prullenbakken waarop je geen vingerafdrukken ziet, die opengaan met een gebaar (via een sensor waar je je hand langs haalt) of stille afvalbakken die geen geluid maken terwijl de klep sluit.  

Iets wat misschien nog niet iedereen weet, is dat er tegenwoordig zelfs capsules te krijgen zijn, die in het deksel van je afvalemmer geklikt kunnen worden. Op deze manier kan eventuele stank uit de prullenbak voorkomen worden.    

Kijk op afval verandert

Er is een verschuiving merkbaar in de denkwijze over afval. Het statiegeld op lege, plastic flessen was een stap in de goede richting om te voorkomen dat het plastic in de natuur of op straat terecht komen. Onlangs kwam er een verbod op het uitdelen van gratis tasjes in de winkel. Weer een stap in de goede richting om ons er bewust op te maken dat er veel plastic circuleert in onze maatschappij en dat dat ook ergens moet “blijven” als je het niet meer nodig hebt.   

Ook wereldwijd zijn er tal van initiatieven, waardoor men anders gaat kijken naar hoe er omgegaan wordt met afval. Vaak is het een kwestie van nieuw gedrag aanleren, zoals een puppy die je bij het vertonen van gewenst gedrag (in het begin) beloont met een brokje. ThinkScream heeft in dit kader ook zijn steentje bijgedragen door op festivals (waarbij afval een groot probleem is) de gebruiker van een speciale afvalbak te belonen.

Bezoekers krijgen 15 minuten gratis wifi in een straal van 50 meter rond de bewuste afvalemmer.  Al met al wordt een “low tech”-item als de prullenbak steeds slimmer en dat is maar goed ook. Wie zit er nu te wachten op die lelijke, opvallende en soms stinkende prullenbakken van voorheen te wachten?
 

0 reacties:

Een reactie posten

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!