woensdag 24 augustus 2016


Als je denkt aan een uitje met de kinderen, denk je vast eerder aan een dagje dierentuin of een pretpark. Een museum is vast niet je allereerste gedachte als het gaat om het vermaken van de kinderen. Bij ons ook niet thuis. En als je dan besluit om te gaan, zou dat dan wel leuk zijn met de kinderen? Dat vroeger wij ons ook af vandaag. Het was 30 graden en wij zijn geen strand-mensen. Wij besloten dan ook de koelte op te zoeken van een museum en we kozen voor Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Enige tijd geleden waren we al uitgenodigd door het museum om een keer langs te komen met de kinderen. Aangezien pretparken en dierentuinen hoger op het verlanglijstje stonden van de kinderen kwam het er niet van en Hayden was ook gewoon wat te jong om mee op sleeptouw te gaan in een museum. Maar nu met ongeveer 3,5 jaar heeft hij een mooie leeftijd om boten te kijken. Want dat was voor hem het hoofddoel. Helemaal goed, we hadden er zin in!

Het was even drama om vanuit Almere in Amsterdam te komen, maar gelukkig konden we op 10 minuten loopafstand parkeren in een vrij betaalbare garage voor Amsterdam.

Eenmaal binnen kregen we een polsbandje zodat we toegang hadden tot alle delen van het museum En ze vertelden meteen dat er om 14:00 uur een kleuterprogramma zou zijn voor de kinderen met een vissenpop die een verhaal ging vertellen over een Walvis. Het zijn namelijk momenteel de Walvis-weken in het museum. Echt heel gaaf. We hebben in een replica van een Walvis gestaan en heel veel andere dingen gezien die te maken hebben met Walvissen en ook de jacht erop. Heel mooi om te zien en ook nog ontzettend leerzaam.

Het kleuterprogramma was ook hartstikke leuk voor de kinderen. De kinderen kregen allebei een naam-sticker op en we moesten wachten bij de rest van de kinderen die zich hadden ingeschreven.
Al snel kwam er een jonge dame die deed alsof ze een vis zocht. De kinderen moesten haar helpen met zoeken en uiteindelijk moesten alle kinderen hard roepen naar Popo de vis, zodat zij tevoorschijn kwam.


Daarna gingen we met z'n allen naar een 'geheime' kamer waar de kinderen in een kring moesten zitten en ze en verhaal gingen vertellen over een visje en een walvis. De kinderen moesten wat opdrachten doen, meedenken en een liedje zingen.


Daarna werd het verhaal en het programma afgerond in de replica van het binnenste van een Walvis. Die dames deden het super leuk en Hayden was ongeveer een half uur onder hypnose, zo fantastisch vond hij het. De kinderen hadden meteen weer extra energie om nog even door het museum rond te lopen, aangezien we al halverwege de middag waren.In totaal hebben we 5 uur in het museum rondgelopen. We hebben zoveel gave dingen gezien! Prachtige portretten uit de Gouden Eeuw, walvistanden, replica's van boten, een walvisbaby op sterk water, een grote verzameling kompassen, echt teveel om op te noemen. Daarnaast was er ook veel interactief in het museum. In vele ruimtes werd de technologie samengevoegd met objecten achter glas, waardoor het verhaal van het museum echt tot leven kwam. En het ook nog erg interessant werd voor de kinderen die nou eenmaal sneller zijn geboeid door technologie dan door beelden achter glas. Maar door te vertellen over de geschiedenis werd Hayley ook wel ge├»nteresseerd. Voor Hayden waren alle boten gewoon piratenboten ;).
Het is nog vakantie dus als je nog op zoek bent naar een uitje is het Scheepvaartmuseum in Amsterdam een leuke tip. Het is wel leuk als je kinderen wat ouder zijn. Hayden is 3,5 jaar en hij was net groot genoeg. En met het extreme warme weer is het echt heerlijk om in een verkoelend museum rond te lopen.

0 reacties:

Een reactie posten

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!