zaterdag 31 oktober 2015


Na heel wat slaapproblemen achter rug te hebben met Hayden, kreeg hij een tijd lang een periode dat hij heerlijk sliep elke nacht. Zonder teveel problemen konden we hem naar bed brengen. En na een verhaaltje, een kus en een knuffel, sliep hij zo'n 12 uur lang achter elkaar. Maar sinds kort heeft hij iets nieuws. Dat naar bed brengen gaat nog steeds prima, alleen is hij begonnen met slaapwandelen, iets dat hij nu bijna elke nacht doet.

Het begon van de één op de andere dag. Hij kwam op een nacht zijn bed uit, deed zijn licht aan, liep naar onze slaapkamer en plofte in ons bed om daar verder te willen slapen. Ik wilde hem naar zijn eigen bed tillen. Na wat draaien tilde ik hem op en begon hij heel hard te huilen. Hayden was ontroostbaar, ik begreep er helemaal niks van. Waar kwam dit gedrag opeens vandaan? Nou goed, het kan niet elke nacht mee zitten dat we lekker kunnen slapen. Misschien had hij het koud of wilde hij gewoon knuffelen.

Maar het herhaalde zich de rest van de week. Elke nacht hetzelfde midden in de nacht: licht aan, lopen over de gang en duiken in ons bed. Dezelfde handeling, elke nacht. Hij praat niet, huilt niet, hij loopt alleen een stukje en slaapt bij ons weer verder. En omdat het elke nacht hetzelfde was, besloot ik mijn goede vriend Google maar eens in te schakelen. Het woord 'slaapwandelen' kwam toch snel naar boven bij wat Hayden doet. Ik las dan ook dat je kinderen dan heel rustig moet benaderen en ze niet wakker moet maken, anders raken ze heel erg van slag. Zoals die ene nacht dat Hayden dus hard begon te huilen.

Ik wist het niet zeker tot een aantal dagen geleden. Zijn lichtknop ging weer aan, maar hij kwam niet naar onze kamer gelopen. Ik ging naar hem toe. En daar stond hij helemaal stil naast zijn bed. Hij leek wel een soort van zombie. Zijn ogen hadden een rare glas en hij zei helemaal niks. Het zag er heel raar uit, maar toen ik dat zag wist ik het wel zeker van het slaapwandelen. Ik besloot hem weer rustig in zijn bedje te leggen en hij sliep weer verder.


Weetjes over slaapwandelen:

* Tussen de 15% en de 33% van de kinderen doet weleens aan slaapwandelen,
* Het komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes,
* De ogen zijn wel open, maar hebben een wazige glans,
* Kinderen kunnen op andere plekken hun behoeften gaan doen of verder slapen,
* Het medische woord voor slaapwandelen is: somnambulisme,
* Door spanning en oververmoeidheid kan een kind gaan slaapwandelen, maar ook kan er een erfelijke aanleg zijn.

Tips voor ouders met een kind dat slaapwandelt:

* Sluit de trappen af met hekjes, dit voorkomt dat je kind eventueel van de trap valt,
* Leg je kind niet in een hoogslaper,
* Praat zachtjes tegen je kind en probeer hem/haar weer rustig in zijn/haar eigen bed te leggen,
* Een nachtlampje ophangen.

Ik heb geen hele logische verklaring voor het feit dat Hayden wandelt in zijn slaap. Hij is niet oververmoeid. Om de dag doet hij lekker een slaapje overdag en elke avond gaat hij op tijd naar bed. Heel misschien zit hij psychisch in een hele heftige ontwikkelingsfase en stromen zijn hersens over van de informatie. En is hij daarom zo onrustig in de nacht. Ik weet het echt niet. Ik hoop gewoon dat het een fase is die vanzelf weer over gaat. Het is voor ons meer vermoeiend dan voor hem, want zodra de lichtknop aan gaat, zit ik alweer rechtop in mijn bed.

Heb jij ervaring met een kind dat slaapwandelt?

1 opmerking:

  1. Brrrr het lijkt me eng om je kind daar zo te zien staan.
    Als kind slaapwandelde ik ook regelmatig, maar dit was rond mijn 8 à 9 jaar.

    De trap afsluiten met een hekje lijkt me indd noodzakelijk als je met een slaapwandelaar zit.

    BeantwoordenVerwijderen

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!