vrijdag 27 juni 2014

 
Inmiddels is de zomervakantie bijna aangebroken voor Hayley. Nog 1 weekje en dan hoeft ze 6 weken lang niet naar school toe. Wel lekker hoor, want daar is ze erg aan toe. De laatste tijd is ze best wel moe en chagrijnig. Ze wilt liever thuis spelen dan dat ze weer naar school toe moet. En Hayley lijkt niet de enige te zijn. Veel kinderen in de klas zijn echt toe aan vakantie.

Afgelopen woensdag heb ik een gesprek gehad met 1 van de juffen van Hayley. Ongeveer 3 keer per jaar vindt er een evaluatie plaats. Ze noemen het een: portfoliogesprek.

Het eerste gedeelte met het gesprek was met de juf alleen (en Hayden op schoot). Ze vertelde dat Hayley het erg goed doet op school en sociaal heel erg vooruit is gegaan. Ze heeft haar vaste vriendinnen en heeft veel plezier met hen. Ze luistert steeds beter naar de juf, maar kan soms spontaan van onderwerp veranderen. En ze heeft het vaak over alle verschillende poppetjes waar ze thuis mee speelt. Grappig om te horen. Want thuis kan Hayley helemaal opgaan in haar spel.

Ze heeft nu haar eerste kleuterperiode achter de rug en volgend schooljaar dus naar de 2e groep. Niet officieel echt groep 2. Want op haar basisschool werken ze in fases. Zodra alle 6 de fases zijn afgerond, zijn kinderen klaar om naar groep 3 te gaan. Hayley zit inmiddels in fase 2. Ze is nog niet zover omdat ze dus een herfstkindje is (geboren in november). Dan heeft ze dus net een aantal maanden school gemist om volop mee te komen in het schooljaar. Eigenlijk heeft ze nog maar 6 maanden echt intensief les gehad.

Nu gaan we volgend jaar dus kijken hoe haar ontwikkeling is in de klas. Stel dat ze de laatste 4 fases goed afrond dan gaan we het leerproces versnellen en wordt ze klaargemaakt voor groep 3. Mocht ze toch meer tijd nodig hebben dan wordt het jaar verlengt en moet ze nog een kleuterjaar doen. Ze doet dus of maar 1,5 jaar de kleuterklas of 2,5 jaar. Maar hoe dan ook, als ze 6 is gaat ze naar groep 3.

Het tweede gedeelte van het gesprek kwam Hayley erbij. Zij mocht vertellen wat zij nou heel leuk vindt om te doen op school en wat ze niet zo leuk vindt. Hayley vindt zelf dat ze aardig goed kan knutselen en het zand van de kleding afkloppen na het buitenspelen vindt ze niet zo leuk. Dat vertelde ze heel verlegen aan ons. Zo als ze zich op dat moment gedroeg zie ik haar niet vaak. Thuis is ze altijd goed gebekt en op school is ze dan opeens heel keurig en bescheiden ;).

Nog een weekje en dan mag ze gaan genieten van haar vakantie. Aan de ene kant heel fijn en aan de andere kant ben ik ook wel bang dat ze zich soms zal vervelen. Ze zit nu zo in het ritme voor school. Maar we gaan gewoon proberen er een leuke zomer van te maken met veel dagjes weg.

2 opmerkingen:

  1. O lekker herkenbaar! Vandaag ook het gesprek met de juf over mijn oudste (4.5jr) gehad :) extreem trots op mijn moppie! Half jaartje op school en ze zit qua leervaardigheid gewoon al gevorderd groep 2 (hier 5 fases en ze zit in fase 3)
    Echter haar gedrag is wel gewoon dat van een jonge kleuter :-/ (wat natuurlijk als jonge kleuter prima is!) ze moet komend jaar flink rijpen om echt naar groep 3 te kunnen emotioneel maar vaardig is ze al erg goed op weg om een vroege leerling te worden!
    En dat je kind totaal anders is thuis als op school is ook herkenbaar :) en dan weten ze ineens niet zo goed wat te doen als "thuis" (mama) ineens "op school" is hihihihi

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier ook 2 weekjes geleden een gesprekje gehad... mijn dochter is ook een november kind (1 jaartje ouder als Hayley) en mijn dochter doet het op alle vlakken wel goed alleen is ze nog heel erg speels en is nog wat onzeker...dus we hebben besloten om haar een jaartje langer te laten kleuteren....ik zie haar in haar gedrag echt verzuipen als ze na de vakantie naar groep 3 gaat....dus ben blij met de gezamenlijke beslissing!...2,5 jaar kleuteren is niks mis mee;).....

    BeantwoordenVerwijderen

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!